Фотогалереи

Благовещенская церковь в Новгороде
XIV-XV вв., перестраивалась в XIX веке
Открытки праздника
Медиа
Обратная связь
Обои для ПК
Вопросы-Ответы
Праздничные сайты
Поделиться:
Главная
Богослужение
Великая Вечерня

На Великой вечерне

Сий праздник начинается от четвертка 3-я недели святых постов и восходит до среды светлыя седмицы. И аще есть пост, начинаем вечерню без кафизмы и без поклонов.  

На Господи, воззвах: ставим стихов 10 и поем Триоди самогласен дне, дважды, и подобны 3, и праздника 3, повторяюще две.

Глас 6.
Подобен: Всю отложивше:

Совет превечный / открывая Тебе, Отроковице, / Гавриил предста, / Тебе лобзая и вещая: / радуйся, земле ненасеянная; / радуйся, купино неопалимая; / радуйся, глубино неудобозримая; / радуйся, мосте, к Небесем преводяй, / и лествице высокая, / юже Иаков виде; / радуйся, Божественная стамно манны; / радуйся, разрешение клятвы; / радуйся, Адамово воззвание: / с Тобою Господь. (2)

Совет предвечный открывая Тебе, Отроковица, / Гавриил предстал Тебе, приветствуя Тебя и возглашая: / "Радуйся, земля незасеянная; / радуйся, куст терновый несгорающий; / радуйся, глубина, непроницаемая взором; / радуйся мост, приводящий к небесам / и лестница высокая, которую Иаков видел; / радуйся, Божественный сосуд с манной; / радуйся, избавление от проклятия; / радуйся, призвание Адама ко спасению, / с Тобою Господь!" (2)

Являешися Мне, яко человек, – / глаголет нетленная Отроковица ко Архистратигу, – / и како вещаеши глаголы паче человека? / Со Мною бо, рекл еси, Богу быти / и вселитися во утробу Мою. / И како буду, глаголи Ми, / вместилище пространное и место священия / Херувимы превосходящаго? / Да не прельстиши Мене лестию, / не бо познах сласти, / браку есмь непричастна, / како убо Отроча рожду? (2)

"Как человек являешься ты предо Мною", / – говорит Архистратигу Непорочная Отроковица, / – "и как же возглашаешь слова, / превышающие разум человеческий? / Ибо ты сказал, что будет Бог со Мною / и вселится во чрево Моё. / И как сделаюсь Я, скажи Мне, уделом пространным / и местом священным Херувимами Носимого? / Не прельщай Меня обманом; / ведь Я не знаю плотской сладости: / не посвящена Я в тайну брака, / как же Я могу родить Дитя?" (2)

Бог идеже хощет, / побеждается естества чин, – / глаголет безплотный, – / и яже паче человека содеваются, / моим веруй истинным глаголом, / Всесвятая Пренепорочная. / Она же возопи: / буди Мне ныне по глаголу твоему, / и рожду Безплотнаго, / плоть от Мене заимствовавшаго, / яко да возведет человека, / яко един силен, / в первое достояние срастворением.

"Там, где хочет Бог, / отступает закон природы", – говорит бесплотный, / – "и то, что превыше человека, совершается. / Верь моим истинным словам, Всесвятая, Пренепорочная!" / Она же воскликнула: "Да будет Мне ныне по слову твоему, / и Я рожу Бесплотного, плоть от Меня принявшего, / да возведет Он человека, как Единый сильный, / в первоначальное достоинство / через соединение с Собой!"

Слава, и ныне, глас тойже, самогласен.
Иоанна монаха:

Послан бысть с Небесе Гавриил Архангел / благовестити Деве зачатие / и, пришед в Назарет, / помышляше в себе, чудеси удивляяся: / о, како, в Вышних непостижим Сый от Девы раждается! / Имеяй престол Небо и подножие землю / во утробу вмещается Девичу! / На Негоже шестокрилатии и многоочитии зрети не могут, / словом единем от Сея воплотитися благоизволи. / Божие есть слово настоящее. / Что убо стою и не глаголю Деве: / радуйся, Благодатная, Господь с Тобою; /радуйся, Чистая Дево; / радуйся, Невесто Неневестная; / радуйся, Мати Живота, / благословен Плод чрева Твоего!

Послан был с неба Гавриил Архангел / предвозвестить Деве зачатие / и, придя в Назарет, / размышлял в себе о чуде, изумляясь тому, / как Всевышний, будучи непостижимым, от Девы рождается? / Имеющий престолом небо и подножием землю / в чрево жены вмещается? / Тот, на Кого шестикрылые и многоокие воззреть не могут, / по одному слову благоволил воплотиться от Неё. / Слово Божие – Тот, Кто здесь является! / Что же я стою и не возглашаю Отроковице: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою; / радуйся, Чистая Дева; / радуйся, Невеста, брака не познавшая; / радуйся, Матерь Жизни, / благословен Плод чрева Твоего!"

Вход. Свете Тихий: Прокимен, и чтение дне, и праздника три.

Бытия чтение (глава 28):

Изыде Иаков от студенца клятвеннаго и иде в Харрань. И обрете место, и спа тамо: зайде бо солнце, / и взят от камения места того, и положи возглавие себе, и спа на месте оном. И сон виде. И се лествица, утверждена на земли, eяже глава досязаше до небес, и Ангели Божии восхождаху и низхождаху по ней. Господь же утверждашеся на ней, и рече: Аз Бог Авраамов, отца твоего, и Бог Исааков, не бойся: земля, идеже ты спиши на ней, тебе дам ю и семени твоему. И будет семя твое, яко песок земный, и распространится на море, и ливу, и север, и на востоки; и возблагословятся о тебе вся колена земная и о семени твоем. И се Аз с тобою, сохраняяй тя на всяком пути, аможе аще пойдеши. И возвращу тя в землю сию, яко не имам тебе оставити, дондеже сотворити Ми вся, елика глаголах тебе. И воста Иаков от сна своего, и рече: яко eсть Господь на месте сем, аз же не ведех. И убояся, и рече: яко страшно место сие; несть сие, но дом Божий и сия врата Небесная.

Отправился Иаков от Колодца Клятвы и пошел в Харран, и пришел на одно место, и лег там спать, потому что зашло солнце. И взял один из камней того места, и положил под голову себе, и уснул на том месте. И увидел во сне: и вот, лестница утверждена на земле, а ее верх доходит до неба; и Ангелы Божии восходили и нисходили по ней. Господь же стоял на ней, и сказал Он: "Я – Бог Авраама, отца твоего, и Бог Исаака; не бойся. Землю, на которой ты спишь, тебе Я дам ее и семени твоему; и будет семя твоё, как песок земной; и распространится к морю, и к югу, и к северу, и к востоку; и благословятся в тебе и в семени твоем все племена земные; и вот, Я с тобою, сохраняя тебя на всяком пути, куда бы ты ни пошел; и возвращу тебя в землю сию, ибо не оставлю тебя, доколе не совершу Я того, что сказал тебе". И пробудился Иаков от сна своего и сказал: "Господь присутствует на месте этом; а я не знал!" И убоялся и сказал: "Как страшно место сие! Это не что иное, как дом Божий, и это – врата небесные!" 

Прoрочества Иезекиилева чтение (главы 43 и 44):

Тако глаголет Господь: будет от дне осмаго и прочее, сотворят иереи на олтари всесожжения вашего и яже спасения вашего, и прииму вы, глаголет Адонаи Господь. И обрати мя на путь врат святых внешних, зрящих на востоки, и сия бяху затворена. И рече Господь ко мне: врата сия затворена будут и не отверзутся, и никтоже пройдет сквозе их; яко Господь Бог Израилев пройдет ими, и будут затворена. Яко Игумен сядет в них снести хлеб, по пути Еламских врат внидет и по пути его изыдет. И введе мя по пути врат святых, сущих к северу, прямо храму, и видех, и се исполнь славы храм Господень.

[Так говорит Господь:] со дня восьмого и далее будут приносить священники на жертвеннике всесожжения ваши и жертвы о спасении вашем; и Я благосклонно приму вас, говорит Господь. И возвратил он меня на путь ко внешним вратам святилища, обращенным на восток, и они были затворены. И сказал мне Господь: "Врата эти будут затворены, и не отворятся, и никто не пройдет через них, ибо Господь, Бог Израилев, пройдет через них, и они будут затворены. Потому правитель – он сядет в них, чтобы вкусить хлеб пред Господом; войдет путем притвора этих ворот, и тем же путем выйдет". И ввел меня по пути к воротам святилища, тем, что к северу напротив храма, и я увидел: и вот, полон славы дом Господень. 

Притчей чтение (глава 9):

Премудрость созда Себе дом и утверди столпов седмь. Закла Своя жертвенная, и раствори в чаши Своей вино, и уготова Свою трапезу. Посла Своя рабы, созывающи с высоким проповеданием на чашу, глаголющи: Иже есть безумен, да уклонится ко Мне. И требующим ума рече: Приидите, ядите Мой хлеб, и пийте вино, еже растворих вам. Оставите безумие и живи будете, и взыщите разума, да поживете, и исправите разум в ведении. Наказуяй злыя приимет себе безчестие, обличаяй же нечестиваго опорочит себе: обличения бо нечестивому раны ему. Не обличай злых, да не возненавидят тебе. Обличай премудра, и возлюбит тя. Даждь премудрому вину, и премудрший будет. Сказуй праведному, и приложит приимати. Начало премудрости страх Господень и совет святых разум: разумети бо закон помысла есть благаго. Сим бо образом многое поживеши время, и приложатся тебе лета живота.

Премудрость построила себе дом, утвердила семь столбов, заколола свои жертвы и растворила в чаше своей вино и приготовила свою трапезу; послала своих рабов, созывая с возвышенною проповедью к чаше: "Кто неразумен, пусть повернет ко мне!" И скудоумным она сказала: "Придите, вкусите хлебы мои и испейте вина, которое я растворила вам; оставьте неразумие, и живы будете, и взыщите разума, чтобы пожить и достичь рассудительности в познании". Поучающий злых наживет себе бесславие, а обличающий нечестивого – опозорит себя. Не обличай злых, чтобы они не возненавидели тебя; обличай мудрого, и он возлюбит тебя; давай повод мудрому, и он будет еще мудрее; сообщай праведному, и он приложит внимание. Начало премудрости – страх Господень, и совет святых – разум; познать же Закон – свойство ума доброго: ведь таким образом проживешь ты долгое время и прибавится тебе лет жизни.

Таже, Да исправится молитва моя: И поклоны 3 великия, и прочее преждесвященных. Аще же несть преждесвященных. На Господи, воззвах: стихиры подобны 3, в Триоди, и праздника 5. Слава, и ныне: Послан бысть: Вход. Прокимен. И чтения дне и праздника 3. Таже Сподоби, Господи: На стиховне Триоди самогласен дне, дважды, и мученичен. Слава, и ныне: Днесь радость: По Ныне отпущаеши: тропарь праздника, ектения и 3 поклоны великия, и отпуст. На трапезе же разрешаем на вино и елей, в кийлибо день случится, во славу Пресвятыя Богородицы. Потреба есть ведати, яко аще случится Благовещение в которую субботу поста, чтутся чтения прежде дне и по сих праздника 5: 1. Вниде Моисей: 2. Господь созда мя: 3. Изыде Иаков: 4. Будет от дне осмаго: 5. Премудрость созда Себе дом: Подобне чтутся чтений праздника 5, аще Благовещение случится и в неделю. Аще ли есть пост, чтутся вечер, три преждеписанныя и две на Литургии. При часе же 1-м нощи ударяет в великий кампан довольно и потом во вся. И, собравшеся во храм, благословившу иерею, и кадящу, поем повечерие великое, и С нами Бог: с пением, на глас 8, на оба лика. И обычныя тропари: День прешед: По 1-м трисвятом тропарь праздника: Днесь спасения нашего: По 2-м кондак праздника: Взбранной Воеводе: И по Слава в Вышних: творим исхождение в притвор. И бывает лития по обычаю.

И поем стихиры праздника, самогласны 3. Глас 1.

Византиево: В шестый месяц Архистратиг послан бысть / к Тебе, Деве и Чистей, / возвестити Тебе слово спасения, / вкупе же и звати Тебе: / радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою, / родиши Сына превечнаго из Отца, / и спасет люди Своя от грех их.

Византийца: В шестой месяц Архистратиг послан был / к Тебе, Деве и Чистой, / возвестить Тебе слово о спасении, / а вместе с тем и воззвать Тебе: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою! / Ты родишь Сына, предвечно рожденного от Отца / и спасет Он народ Свой от грехов их!"

Анатолиево: В месяц шестый послан бысть с Небесе Гавриил Архангел / во град галилейский Назарет / принести Отроковице радость благовещения. / И, пришед к Ней, возопи, глаголя: / радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою; / радуйся, вместилище невместимаго естества, / Егоже бо Небеса не вместиша, / утроба Твоя вмести, Благословенная; / радуйся, честное Адамово воззвание, Евино избавление, / и радость мира, / и веселие рода нашего.

Анатолия: В месяц шестой послан был с небес Гавриил Архангел / в город Галилейский Назарет / принести Отроковице радостное благовестие. / И придя к Ней, возгласил он, говоря: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою; / радуйся, Вместилище невместимого естества, / ибо Того, Кого небеса не вмещают, / вместило чрево Твое, Благословенная; / радуйся, Священная, Адама восстановление, и Евы избавление, / и радость мира, / и веселие рода нашего!"

Послан бысть Архангел Гавриил с Небесе от Бога / к Деве нескверней во град галилейский Назарет / благовестити Ей страннаго образа зачатие. / Послан бысть раб безплотен / ко одушевленному граду и двери мысленней / возвестити Владычняго пришествия снитие. / Послан бысть воин Небесный ко Пресвятыя славы палате / проуготовати Зиждителю жилище неотъемлемо, / и, пришед к Ней, взываше: / радуйся, престоле огнезрачный, / четверозрачных преславнейший; / радуйся, седалище Царя Небеснаго; / радуйся, горо несекомая, приятелище пречестное, / в Тебе бо все исполнение вселися Божества телесне / благоволением Отца присносущнаго / и содейством Всесвятаго Духа; / радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою.
 

Послан был Архангел Гавриил с небес от Бога / к Деве непорочной в город Галилейский Назарет / благовествовать Ей о зачатии необычайным образом. / Послан был раб бесплотный / к Одушевленному Граду и Двери Разумной / возвестить о пришествии к нам сошедшего Владыки. / Послан был воин небесный к Одушевленному Чертогу Славы / приготовить Создателю постоянное жилище / и, придя к Ней, взывал: / "Радуйся, престол огневидный, / четырехликих Херувимов славнейший; / радуйся, седалище Царя Небесного; / радуйся, гора нерассекаемая, обитель священнейшая, / ибо в Тебя вселилась вся полнота Божества телесно / по благоволению вечного Отца / и содействием Всесвятого Духа; / радуйся, Благодатная, Господь с Тобою!"

Аще суббота или неделя:
Слава, глас 8.
Иоанна монаха:

Да веселятся Небеса, и радуется земля, / ибо Отцу Соприсносущный, Собезначальный и Сопрестольный, / щедротство прием и человеколюбную милость, / Себе постави во истощание / благоволением и советом Отчим / и во утробу вселися Девичу, предочищенную Духом. / О, чудесе! Бог в человецех, / Невместимый в ложеснах, Безлетный в лето, / и еже преславнее, яко и зачатие безсеменно, / и истощание несказанно, и таинство елико. / Бог бо истощавается, и воплощается, и зиждется, / Ангелу к Чистей зачатие глаголавшу: / радуйся, Обрадованная, Господь с Тобою, / имеяй велию милость.

Да веселятся небеса и радуется земля, / ибо Сын, Вечный и Безначальный, как и Отец, / и сидящий с Ним на одном престоле, / сострадания исполнившись и человеколюбивого милосердия, / умалению Себя подверг / по благоволению и замыслу Отца / и вселился в девственное чрево, предочищенное Духом. / О, чудо! Бог среди людей, / Невместимый во утробе материнской, / Вечный во времени; / и всего преславнее, что и зачатие – без семени, / и умаление – невыразимо, и таинство – столь велико! / Ибо Сам Бог умаляется, и воплощается, и созидается, / когда Ангел Чистой о зачатии возгласил: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою, / имеющий великую милость!"

И ныне, глас 2:

Благовествует Гавриил Благодатней днесь: / радуйся, неневестная Мати и неискусобрачная. / Не удивляйся странному моему зраку, / ни ужасайся, Архангел бо есмь. / Змий прельсти Еву иногда, / ныне же благовествую Тебе радость, / и пребудеши нетленна, / и родиши Господа, Пречистая.

Благовествует Гавриил Благодатной в сей день: / "Радуйся, Отроковица безбрачная и мужа не познавшая! / Не поражайся необычному моему облику и не страшись, / ибо я – Архангел. / Змей некогда Еву обольстил, / ныне же я благовествую Тебе радость, / и Ты пребудешь непорочной, / и родишь Господа, Пречистая!"

Аще же день постен: Слава, и ныне: Благовествует Гавриил: Таже молитвы обычныя бдения.  И, вшедше во храм, поем:

На стиховне стихиры самогласны, глас 4:

В шестый месяц послан бысть Архангел / к Деве Чистей / и, радоватися Ей прирек, / благовести из Нея Избавителю проити. / Темже, приемши целование, / зачат Тя, Превечнаго Бога, / несказанно благоволившаго вочеловечитися / во спасение душ наших.

В шестой месяц послан был Архангел к Деве Чистой / и "Радуйся!" Ей возгласив, / возвестил благую весть, / что от Неё Искупитель произойдет. / Потому Она, приняв с верою то приветствие, / зачала Тебя, Предвечного Бога, / неизреченно благоволившего вочеловечиться / для спасения душ наших.

Стих: Благовестите день от дне / спасение Бога нашего.

Языка, егоже не ведяше, / услыша Богородица: / глаголаше бо к Ней Архангел Благовещения глаголы, / отонудуже верно, приимше целование, / зачат Тя Превечнаго Бога. / Темже и мы, радующеся, вопием Ти: / из Нея воплотивыйся непреложно Боже, / мир мирови даруй / и душам нашим велию милость.

Язык, Ей неизвестный, / услышала Богородица: / ведь Архангел возглашал Ей слова благовестия. / Потому Она, приняв с верою его приветствие, / зачала Тебя, Предвечного Бога. / Оттого и мы, радуясь, воззовем Тебе: / "Боже, неизменно воплотившийся от Нее, / мир миру даруй / и душам нашим великую милость!"

Стих: Воспойте Господеви песнь нову, / воспойте Господеви, вся земля.

Се воззвание ныне явися нам: / паче слова Бог человеком соединяется, / Архангеловым гласом прелесть отгоняется. / Дева бо приемлет радость, / земная быша Небо, / мир разрешися первыя клятвы. / Да радуется тварь и гласы да воспоет: / Творче и Избавителю наш, / Господи, слава Тебе.

Вот, призвание ко спасению ныне явилось нам: / Бог с людьми соединяется превыше разума, / гласом Архангела заблуждение отгоняется. / ибо Дева принимает радость; / земное небом соделалось, / мир освобожден от древнего проклятия. / Да радуется творение и всеми голосами да воспевает: / "Творец и Искупитель наш, / Господи, слава Тебе!"

Слава, и ныне, глас тойже, Андрея Иерусалимского

Днесь радость благовещения, / девственное торжество, / нижняя с Вышними совокупляются. / Адам обновляется, / и Ева первыя печали свобождается, / и сень нашего существа, / обожением приемшаго смешение, / Церковь Божия бысть. / О, таинство! Образ истощания неведомь, / богатство благости несказанно: / Ангел служит чудеси, / Девича утроба Сына приемлет, / Дух Святый низпосылается, / Отец свыше благоволит, / и изменение общим творится советом, / в немже и имже спасшеся, / вкупе с Гавриилом к Деве возопиим: / радуйся, Обрадованная, / из Неяже спасение – Христос Бог наш, / еже по нам прием естество, / к Себе возведе. / Того моли спастися душам нашим.

В сей день радости благовестие, девства торжество, / дольнее с горним соединяется. / Адам обновляется, / Ева от прежней скорби освобождается, / и скиния нашего естества / через обожение воспринятого состава / храмом Божиим соделалась. / О таинство! / Образ умаления неведом, / образ зачатия неизречен: / Ангел служит чуду, / чрево Девы Сына принимает, / Дух Святой ниспосылается, / Отец свыше благоволит / и примирение по общей воле совершается. / Получив его и им спасенные, / вместе с Гавриилом к Деве воззовем: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою, / из Тебя спасение – Христос Бог наш: / приняв природу нашу, Он к Себе её возвел. / Моли Его о спасении душ наших!"

Таже, Ныне отпущаеши. И по Отче наш:

На благословении хлебов, тропарь, глас 4, трижды:

Днесь спасения нашего главизна / и еже от века таинства явление: / Сын Божий Сын Девы бывает, / и Гавриил благодать благовествует. / Темже и мы с ним Богородице возопиим: / радуйся, Благодатная, / Господь с Тобою.

В сей день спасения нашего начало / и предвечного таинства явление: / Сын Божий Сыном Девы становится / и Гавриил о благодати благовествует. / Потому и мы с ним Богородице возгласим: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою!" 

И Буди Имя Господне: с пением, трижды. И чтение праздника.

разбить на страницы

Добавить в блог

Обои для рабочего стола | Обратная связь | Вопрос священнику | Обычаи | Богослужение | Богословие | Монастыри и храмы | Фотогалереи | Иконография | Детская страничка | История | Искусство | Медиа | Поздравительные открытки

© 2006—2013 Пасха.ру
Материалы сайта разрешены для детей, достигших возраста двенадцати лет Условия использования

Если вы обнаружили ошибку в тексте, сообщите нам об этом.
Выделите мышкой область текста и нажмите Ctrl+Enter.
Яндекс.Метрика